יום רביעי, 13 ביוני 2018

ארגון לומד

"ארגון לומד הוא ארגון שאנשיו מרחיבים ללא הרף את יכולתם לעצב את עתיד הארגון ואת המציאות הרצויה לארגון, ואינם מסתפקים בפעילות לצורך הישרדות. ארגון לומד מטפח דפוסי חשיבה המרחיבים את הדעת וגורם לאנשיו לדעת כיצד ללמוד ביחד"
(פיטר סנג'י)


הארגון הלומד, או בשמו המקורי - The Fifth Discipline - הוא ספר שנכתב בשנת 1990 על ידי פיטר סנג'י והפך לאחד מהספרים הפופולריים בתחום הניהול. ספר זה מופיע ברשימות קריאת החובה בפקולטות המובילות לניהול בארץ ובעולם.



תוצאת תמונה עבור הארגון הלומד



על פי סנג'י (1995) הצלחתו של ארגון מותנית בהיותו "ארגון לומד" – כזה המשלב יחד חמש דיסציפלינות של למידה בארגון:

  •  מיומנות אישית - משמעה חתירה מתמדת להתפתחות אישית וללמידה. בלמידה אין הכוונה רק לרכישת מידע נוסף, אלא גם להרחבת היכולת להשיג את התוצאות הרצויות. על האנשים בארגון ליצור חזון ברור שמגדיר את מטרותיהם ואת הדברים שחשובים להם. אנשים בעלי מיומנות אישית גבוהה מגלים מחויבות ואחריות גבוהה יותר, הם מתלהבים יותר, נוקטים יותר יזמות ולומדים מהר יותר. ארגון לומד הוא כזה שתומך ומעודד את עובדיו להרחבה של המיומנות האישית על ידי למידה והתפתחות.
  • מודלים מנטליים - לכל בני האדם מודלים מנטליים – תבניות קוגניטיביות – הכוללות אוסף של הנחות והכללות שנרכשו במהלך חייהם, והם משפיעות על האופן שבה הם מבינים את העולם, מפרשים אותו ופועלים בו. ארגון לומד הוא ארגון אשר בוחן באופן שוטף את המודלים המנטליים של העובדים בו ופועל על מנת לזהות מודלים שגויים ולתקנם. אין מודלים מנטליים מקודשים, הכל דורש בחינה ובדיקה. כך מתאפשר שיפור מתמיד של העובדים ושל הארגון.
  • חזון משותף - חזון משותף הוא תמונת העתיד שנושאים עמם העובדים בארגון, והוא כולל את היעדים המשותפים, הערכים והמשימות המאפיינים את הארגון. על החזון להיות חזון המשותף לכולם, לא רק למנהיג או לעובדים הבכירים, לא חזון שנכפה מלמעלה, אלא חזון שנבנה במשותף וכולם מסכימים לו ושואפים אליו. כמו כן, על החזון להיות גבוה ולא פשוט מדי או קל מדי להשגה כדי שתמיד יהיה לאן לשאוף. חזון משותף נותן השראה וכיוון, הוא ממקד את העשייה בארגון בכיוון הרצוי ויוצר מסגרת לעשייה של הפרט.
  • למידה הקבוצתית – למידה של קבוצה כרוכה בחשיבה משותפת, משוב בונה וסינטזה של רעיונות. היא דורשת דו שיח ופתיחות – לשתף רעיונות עם האחר, לקבל רעיונות מהאחר ולהשעות הנחות מוקדמות כדי להגיע לתובנות באמצעות זרימה חופשית של רעיונות. חשוב לתרגל את הלמידה הקבוצתית ולחזור עליה שוב ושוב כדי לפתח ולשכלל את כישורי הלמידה של הקבוצה ושל הארגון כולו.
  • חשיבה מערכתית – על ארגון להכיר בקשרי הגומלין שבין החלקים השונים בארגון ולהתייחס אליהם כשקשורים זה לזה, משפיעים זה על זה ותלויים זה בזה. בהיעדר חשיבה מערכתית קיימת נטייה לטפל בחלקים נפרדים של המערכת וכך נוצר מצב שבעיות חמורות אינן באות על פתרונן. החשיבה המערכתית היא התלכיד המשלב את כל דיסציפלינות הלמידה ומתווה את הארגון הלומד.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה